Catedra Chimie
I. Informații generale
II. Istoricul catedrei
Odată cu înființarea instituției în 1930 cursurile de chimie erau predate la specialitățile facultății. Catedra Chimie a fost înființată în luna august 1937. Primul ei conducător a fost profesorul V. Bogatschi. În luna iulie 1949 prin concurs a fost ales şef al catedrei profesorul universitar Alexandru Camenev. După plecarea la Kiev a profesorului Alexandru Camenev în anul 1952, şef al catedrei a fost numit prin ordinul rectorului Eugen Nirca.
Mai târziu funcţia de şef al catedrei au deţinut-o Tudor Rusu, Moise Faerştein, Tudor Carabadjac. În legătură cu creşterea numărului de studenţi la cele trei secţii ale facultăţii Biologie şi chimie, chimia fiind introdusă drept disciplină de studiu la facultatea Geografie, Fizică şi matematică, a crescut în mod substanţial numărul de ore şi respectiv corpul profesoral didactic unde activau deja 15 specialişti, având drept invitaţi la catedră: academicienii Antonie Ablov, Iurie Lealicov, Gheorghe Lazurievski, prof. Mihail Cherdivarenco etc.
Permanent pe lăngă catedra Chimie a funcţionat un seminar al profesorilor chimişti din oraş şi raioane, unde erau rezolvate probleme stringente cu scopul aprofundării cunoştinţelor didactice teoretice şi abilităţilor practice. În domeniul respectiv au fost depuse eforturi pentru organizarea olimpiadelor republicane şi raionale.
Începând cu anul 1992, după evacuarea universității la Chişinău, în legătură cu conflictul transnistrian, membrii catedrei au întreprins măsuri energice pentru crearea bazei materiale moderne, dotarea laboratoarelor cu echipamentul necesar, amenajarea sălilor, procurarea calculatoarelor și softurilor educaționale specifice chimiei etc. Având sediul la Chișinău, catedra a fost condusă de Tudor Para, Tidel Şonţovoi, Eduard Coropceanu, Grigore Filip, Alexandru Ciocârlan, Ion Arsene. Au fost deschise noi specialităţi: Chimie, Chimie şi Fizică, Chimie şi Biologie, Chimie și Informatică, Securitate ecologică.
La moment catedra Chimie oferă servicii educaționale la toate trei cicluri universitare: licență, masterat, doctorat. Membrii catedrei Chimie participă la formarea profesională continuă a cadrelor didactice, precum și la recalificarea specialiștilor din alte domenii. Seminarul științifico-metodic „Didactica chimiei” are misiunea unei platforme de discuții, unde sunt abordate cele mai actuale probleme în domeniul procesului de instruire la chimie.
Cu scopul sporirii competențelor profesionale membrii catedrei Chimie realizează stagii de formare continuă în diverse instituții din țară, precum și mobilități academice în instituții de prestigiu de peste hotare (Universitatea Pedagogică din Krakow, Universitatea din Craiova, Universitatea „A.I. Cuza” din Iași, Universitatea din Cernăuți, Universitatea din Torino, Universitatea din Palermo, Universitatea din Brașov, Institutul de Chimie Macromoleculară „P. Poni” din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București, Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Moscova etc.).
La catedră sunt invitați cu lecții publice personalități în domeniu din țară și de peste hotare: Popescu R., Geană I., Moldoveanu C., Zbanciog Gh., Pui A., Giuseppe LAZZARA, Rotaru A., Sandu M. etc.
III. Membrii catedrei
IV. Lista disciplinelor
Catedra Chimie oferă servicii educaționale pentru specialitățile: Chimie, Chimie şi Fizică, Chimie şi Biologie, Chimie și Informatică, Securitate ecologică, Biologie și Chimie, Geografie și Biologie (ciclul I).
Forma de studii | Specialitatea | Durata, ani |
Zi | Chimie | 3 |
Securitate ecologică | 3 | |
Chimie și Biologie | 4 | |
Chimie și Informatică | 4 | |
Chimie și Fizică | 4 | |
Frecvență redusă | Chimie | 4 |
La ciclul II (masterat) sunt formați specialiști la două specialități:
- Chimie contemporană și tehnologii educaționale;
- Chimie ecologică.
La ciclul III (doctorat) sunt formați specialiști la specialitatea Didactica chimiei.
În cadrul specialităților catedrei se realizează diferite studii inter- și transdisciplinare, fapt care permite formarea specialiștilor capabili să analizeze integru probleme și fenomene naturale și să corespundă situației actuale din sfera educațională.
Lista disciplinilor licență
- Bazele teoretice ale chimiei anorganice
- Bazele teoretice ale chimiei analitice
- Chimia hidrocarburilor
- Chimia analitică calitativă
- Chimia elementelor
- Tehnologii informaționale aplicate în chimie
- Chimia analitică cantitativă
- Chimie nucleară
- Energetica proceselor chimice
- Hidrochimia
- Chimia organică a funcțiilor simple
- Termodinamica chimică
- Bazele cineticii chimice
- Tehnologii chimice
- Metode fizico-chimice de analiză
- Structura substanței
- Chimia compușilor coordinativi
- Chimia biologică
- Chimia organică a funcțiilor mixte
- Electrochimia
- Bazele chimiei coloidale
- Modelare computațională la chimie
- Chimia alimentară
- Cristalochimie
- Istoria chimiei
- Chimia produselor farmaceutice și cosmetice
- Metodologia rezolvării problemelor la chimie
- Tehnici de sinteză chimică
- Chimia compușilor macromoleculari
- Chimia heterociclurilor
- Chimia coloranților organici
- Chimia corpului solid
- Chimia metalelor rare
- Didactica chimiei
- Tehnologia experimentului chimic în școală
- Chimia ecologică
- Auditul calității mediului ambiant
- Substanțe chimice nocive
- Radiochimia
- Chimia aliajelor
- Chimia metaloorganică
- Chimia produselor petroliere
- Compuși terpenici
- Agrochimie
- Reciclarea deșeurilor tehnologice
- Oximați ai metalelor tranziționale
- Securitatea ecologică
Lista disciplinelor master
- Chimie computaţională
- Legislaţia mediului
- Expertiza produselor alimentare
- Metode contemporane de analiză instrumentală în chimie
- Metode de determinare a calităţii factorilor de mediu
- Securitatea ecologică a produselor alimentare
- Mecanisme de reacţii în chimia organică
- Managementul proiectelor
- Nanotehnologii
- Chimia ecologică şi protecţia mediului
- Metode contemporane de determinare a structurii substanţelor
- Compuşi de importanţă vitală şi industrială
- Stereochimie
- Rezonanță magnetică nucleară
- Produse modificate genetic şi impactul lor asupra sănătăţii
- Metode și tehnologii de gestionare a deșeurilor
- Procese biochimice
- Stagiu de practică în domeniul chimiei experimentale
- Metodologia experimentului chimic
- Metodologia rezolvării problemelor cu parametri la chimie
- Bazele fundamentale ale chimiei anorganice şi ale chimiei fizice
- Chimie coordinativă şi supramoleculară
- Chimia metalelor rare și biolelementelor
- Dezvoltarea competenței de cercetare la chimie
- Chimia cuantică
- Metode și tehnologii de gestionare a deșeurilor
V. Laboratoare
Catedra dispune de laboratoare educaționale și de cercetare specializate:
- Chimie anorganică;
- Chimie organică;
- Chimie fizică;
- Chimie analitică;
- Tehnologii informaționale aplicate în chimie;
- Didactica chimiei;
- Chimie experimentală (laborator de cercetare).
VI. Activitate didactică
La catedră activează cercul „Tânărul chimist”, în cadrul căruia studenții au posibilitatea de a realiza diferite experiențe distractiv-demonstrative, prezintă rapoarte despre fenomene chimice, realizări recente în chimie, rezultate personale în cadrul cercetărilor științifice, se întâlnesc cu personalități marcante în domeniu etc. La inițiativa studenților, pe bază de voluntariat, au loc întâlniri cu elevii din licee, orfelinate, instituții cu statut special, în cadrul cărora studenții prezintă o serie de experiențe ce captivează elevii, generează o serie de întrebări privind fenomene enigmatice, motivează pentru un studiu mai profund al disciplinei. Pentru copii din instituții cu obiective de protecție socială studenții organizează activități de binefacere.
Implicarea studenților în cercetarea științifică
Studenții de la ciclul I și II sunt implicați în cercetări din diverse domenii: sinteza compușilor organici, asamblarea polimerilor coordinativi, studiul proprietăților chimice, fizice și biologice a compușilor sintetizați, studii cuantice asupra diferitor sisteme energetice, analiza calității surselor acvatice, a solului și a produselor alimentare, elaborarea mecanismelor de eficientizare a procesului de instruire la chimie.
Studenții programelor catedrei sunt implicați în realizarea unor proiecte de cercetare instituțională (Rotaru Mihaela, Stati Dumitru, Gorobeț Anastasia, Cociu Vera, Budei Olga etc.). În cadrul universității se desfășoară proiectele de cercetare pentru studenți cu finanțare internă:
- Sinteza și studiul proprietăților compușilor coordinativi noi cu design molecular polimeric în baza liganzilor cu diverse grupe funcționale, coord. Chișca D. (dir. Cociu V., Pliusnina M., Benea E., Rotaru M., Cernei G.);
- Studiul cuanto-chimic al stabilității energetice a unor molecule și al profilului energetic a mecanismelor unor reacții chimice, coord. Arsene Ion (dir. Purcel Z., Dabija D., Barbaroș E., Gorobeț A., Morari V.).
Mobilitatea academică a studenților
Cu scopul familiarizării studenților cu experiența altor instituții din țară și de peste hotare se organizează mobilitatea academică în universități cu specialități de profil. Studenții cu cele mai înalte performanțe, în bază de concurs, sunt selectați pentru stagii în Universitatea din Krakow, Universitatea din Craiova și altele (Nemciuc Gheorghe, Rotaru Mihaela, Munteanu Mihaela, Stati Dumitru etc.).