Lansare de proiect NATO – MIDAS
La 6 martie 2018 în incinta Universității de Stat din Tiraspol a avut loc lansarea proiectului MIDAS ”Control of team of mini unmanned aerial vehicles to support counter-terrorism missions” (Controlul asupra unei echipe de mini-drone (UAV) în scopul susținerii misiunilor antiteroriste), susținut de NATO prin programul său Science for Peace and Security.
Evenimentul a fost deschis de către co-directorul proiectului, doctorul în științe, conferențiarul universitar Mihail Calalb (UST).
Proiectul MIDAS este realizat de către UST în parteneriat cu Link Campus University din Italia, Kingston University din Marea Britanie, Institutul Internațional de Management din Republica Moldova, Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova, European Security Organization din Bruxelles.
La evenimentul de lansare a proiectului MIDAS au fost prezenți: Kristina Baleysite – şefa Biroului de legătură NATO în Chişinău; Prof. Alessandro Figus – co-director de proiect, IMI NOVA; Prof. Vasilis Argiriou – membru al echipei proiectului, cercetător, Universitatea Kingston, Marea Britanie; Viorel Gandrabur – co-director de proiect, Comisar – șef, Inspectoratul General de Poliţie, Republica Moldova; Vladimir Cojocaru – colonel, șeful Catedrei Militare UST; Mareţ Eugen – locotenent colonel, Ministerul Apărării al Republicii Moldova; Ana Negru, Sanda Sandu – coordonatoare de programe, Centrul de informare NATO în Republica. Moldova; administrația UST, cercetători și cadre didactice de la UST.
În cuvântul de salut rectorul UST, prof. E. Coropceanu a felicitat echipa proiectului și a subliniat importanța și actualitatea cercetărilor din cadrul MIDAS.
Profesorul A. Figus, care a stat la baza elaborării proiectului, a menționat receptivitatea și operativitatea UST în elaborarea aplicației proiectului și a comunicat că MIDAS este doar un bun început, urmat de al doilea proiect, WITNESS, fiind deja aprobat și gata să demareze.
Ofițerul de legătură NATO, Kristina Baleysite, a accentuat că proiectul dat a fost câștigat într-o competiție foarte grea, existând multe aplicații foarte bune, iar faptul că UST este implicată în realizarea a două proiecte NATO este un caz unic pentru Republica Moldova. Dna Baleysite a remarcat că Biroul NATO este deschis pentru colaborare și a invitat UST să fructifice toate posibilitățile oferite de programul NATO de susținere a științei.
Co-directorul proiectului, Mihail Calalb a vorbit despre obiectivele și sarcinile ce stau în fața UST în cadrul acestui proiect, dar și despre impactul MIDAS asupra UST la nivel de cercetare, imagine, relații internaționale. De asemenea, în prezentarea sa dl M. Calalb a vorbit și despre posibilitățile de continuare și aplicare a cercetărilor.
În încheierea evenimentului prof. Vasilis Argiriou a prezentat publicului modul de funcționare a senzorilor și a soft-ului dronelor în materie de identificare în mediul urban a pericolelor de natură teroristă și a dorit succes tuturor partenerilor proiectului.