Roboți pentru educația tinerilor profesori

Astăzi, 13 octombrie, a avut loc Ceremonia de donare a seturilor de robotică celor 57 instituții educaționale și celor 7 biblioteci din Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost donate 304 seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3, precum și alte produse software necesare activităților de instruire în domeniul roboticii. Evenimentul se înscrie în extinderea Programului de studiere a roboticii ROBOCLUB, numărul tinerilor implicați în activități de instruire dedicate dezvoltării capacităților de inovare fiind în creștere.

Ministrul educației Corina Fusu a evidențiat importanța integrării tehnologiilor moderne în sistemul de învățământ: “Robotica oferă un mod interesant de studiere a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învățarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativității, gândirii critice, capacității de inovare și acumulare a experienței în mai multe domenii și tehnologii. Odată cu integrarea tehnologiei şi a diverselor inovații pedagogice, educația va cunoaște schimbări profunde, iar roboții vor juca un rol de tranziție foarte important”.

La rândul său, Karen R. Hilliard, reprezentantul USAID în Moldova, a subliniat eficiența implementării Programului de Robotică Educațională, accentuând că scopul acestui proiect este de a inspira tinerii să aleagă cariere ce ţin de Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică (STEM): “Deși industria TIC este în continuă creștere, iar economia devine tot mai tehnologizată, domeniul se confruntă cu o deficiență gravă – capitalul uman insuficient. USAID și-a propus să abordeze această problemă la nivel preuniversitar. Programul de Robotică Educațională face parte din efortul nostru de a moderniza și a îmbunătăți educația STEM în Moldova”.

Printre câștigătorii proiectului se numără și Universitatea de Stat din Tiraspol, care a primit în cadrul proiectului trei roboți EV3, urmând să achiziționeze încă trei seturi din resurse financiare proprii.
 
 
La ceremonia de înmânare a seturilor de roboți echipa Universității a fost reprezentată de dl Rector, Eduard Coropceanu, decanul facultății FMTI dl Andrei Braicov, șeful Centrului TIC UST – dl Sergiu Corlat.