Catedra de geografie umană, regională și turism
Sochircă Elena
Dr., conferențiar universitar
Șef catedră
Catedra Geografie Umană, Regională și Turism este o subdiviziune de bază a Facultății de Geografie, care organizează și realizeză activități didactice, metodice și științifice în domeniul Științe ale educației, Științe ale Pământului și Servicii Publice.
În anul 2018 a fost inițiat programul comun de studii superioare cu diploma dublă la ciclul II, master Managementul strategic în turism – Turism și dezvoltare regională, Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, România.
Elementele fundamentale de realizare a misiunii Catedrei corespund celor ale Facultății de Geografie și ale Universității de Stat din Tiraspol și prevăd:
- generarea și transferul de cunoștinţe către societate prin cercetare știinţifică și educaţie;
- formarea iniţială și continuă la nivel superior a specialiștilor în domeniul Științe ale educației, Științe ale Pământului, Servicii publice capabili să satisfacă, prin inserţie profesională, nevoile de competenţe ale mediului socio-economic;
- dezvoltarea personală a studenților în spiritul creaţiei individuale și colective;
- promovarea imaginii pedagogului prin formarea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul Științe ale educației;
- contribuţia la progresul știinţelor fundamentale și aplicative prin cercetare știinţifică, inovare și transfer tehnologic;
- promovarea schimbului liber de opinii și a informației și experienței valorice;
- promovarea valorilor europene în domeniile știinţific, cultural și educaţional, prin cooperare academică internaţională.
Catedra Geografie Umană, Regională şi Turism în istoria sa înscrie diverse transformări. Odată cu fondarea Facultăţii de Geografie la 30 octombrie 1938 în cadrul Institutului Pedagogic de Stat din Tiraspol a fost organizat procesul instructiv-educativ la două catedre: Geografie Fizică Generală şi Geografie Economică. În anii `50, la facultate a fost înființată a treia catedră – Catedra Geografie Regională şi Didactica Geografiei. Iar în anul 2002, în cadrul Facultății de Geografie se reorganizează aceste catedre, fiind formată Catedra Geografie Umană, Regională şi Turism în baza fuzionării catedrelor Geografie Economică şi Geografie Regională şi Didactica Geografiei.
Nucleul de cadre didactice care au pus bazele geografiei economice din Republica Moldova s-a format in jurul savantului geograf, fondatorul Facultăţii de Geografie, Macarie Radul. Profesorul Macarie Radul a reprezentat elementul polarizator și dinamic în organizarea si funcţionarea catedrei de Geografie Economică. Macarie Radul a elaborat prima descriere socio-economică a republicii în perioada postbelică, unde a diferenţiat 4 regiuni economice, cu particularităţile sale specifice – de Nord, Centru, Sud şi Sud-Est. Sub conducerea lui Macarie Radul a fost elaborat primul Atlas de Ggeografie al R.S.S.M., unde sunt incluse 128 hărţi ce reflectă toate componentele mediului geografic, populaţiei şi activităţilor economice.
În perioada respectivă, în cadrul catedrei de Geografie Economică activa un colectiv de cadre didactice de înaltă calificare: Mihail Todica – doctor în geografie, conferenţiar universitar, şef de catedră, Iulita Rusu – doctor în geografie, conferenţiar universitar, David Mirski – doctor în pedagogie, Olga Negreanu – lector superior, Ester Braţlavskaia – lector superior, Ludmila Bealkovskaia – lector superior. Din anul 1964 completează rândurile specialiştilor la catedră Matei Mîtcu, angajat în calitate de asistent universitar. Acest colectiv de profesionişti a stat la baza consolidării Catedrei de Geografie Economică în primele decenii din perioada postbelică. De la mijlocul anilor ’60 până în anul 1970, funcţia de şef de catedră a fost deţinută de lectorul superior Olga Negreanu.
În perioada anilor 1970-1980 la catedra de Geografie Economică ia amploare formarea şi completarea unităţilor de funcţie cu cadre înalt calificare: Sezont Ciubară, Valeriu Botnaru, Tudor Strişcă, Constantin Dobîndă, Mihai Burla, care au urmat studiile la doctorantură în diferite centre ştiinţifice – la Institutul de Geografie al Academiei de Ştiințe din U.R.S.S. (S. Ciubară), Universitatea de Stat din Moscova (V. Botnaru, T. Strişcă, C. Dobîndă), Universitatea de Stat din Leningrad (M. Burla). În perioada anilor 1980-1998, funcţia de şef de catedră a fost deţinută de către Iulita Rusu, Valeriu Botnaru, Sezont Ciubară.
La Catedra de Geografie Regională şi Didactica Geografiei, pe parcursul anilor 1954-1980 au activat cadre didactice înalt calificate, cunoscute în republică şi peste hotarele ţării: T. Şceglov, doctor, conferenţiar; N. Rîmbu, doctor, conferenţiar; D. Onilov, lector superior; B. Mihul, doctor, conferenţiar; N. Boboc, doctor, conferenţiar; V. Guţuleac, doctor, conferenţiar; D. Grăjdeanu, lector superior; V. Gorohovscaia, doctor, conferenţiar; V. Omelianov, doctor, conferenţiar ş.a. Din anii `80 colectivul catedrei este completat cu cadre didactice tinere: V. Efros, doctor, conferenţiar universitar; A. Prepeliţa, lector superior; P. Drumea, doctor, conferenţiar universitar; P. Prunici, doctor, conferenţiar universitar; V. Ţapeş, doctor, lector superior ş.a. În această perioadă în calitate de şef de catedră au activat Tatiana Şceglov (1954-1971), N. Boboc (1971-1982), E. Feldman (1983-1984), N. Rîmbu (1985-2001).
După evacuarea Institutului Pedagogic de Stat din Tiraspol la Chişinău (1992) în urma conflictului militar declanşat de forţele separatiste din Tiraspol, la catedra de Geografie Economică au activat: S. Ciubară (şef catedră), Valeriu Botnaru, M. Mîtcu, V. Mamot, V. Sochircă, M. Revenco, V. Fedco ş.a. Iar la Catedra de Geografie Regională şi Didactica Geografiei au activat: N. Rîmbu (şef catedră), N. Boboc, V. Efros, A. Prepeliţă, Gh. Niculiţă, P. Prunici, P. Drumea.
După anul 1992, colaboratorii tineri ai catedrelor au continuat studiile postuniversitare în diferite centre ştiinţifice din Moldova şi din România: Valeriu Fedco (Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca), Vitalie Sochircă, Victor Ţapeş şi Marcel Revenco (Universitatea „A. I. Cuza”, Iaşi), Petru Prunici (Institutul de Ecologie), Vitalie Mamot (U.S.M.).
În anul 2002 se reorganizează catedrele fuzionând catedrele de Geografie Economică şi Geografie Regională şi Didactica Geografiei, formând Catedra Geografie Umană, Regională şi Turism. În această perioadă, la catedră s-a extins numărul de specializări: geografie şi informatică, turism, geografie (monospecialitate), respectiv s-a mărit şi numărul disciplinelor de studiu. A fost introdus un şir de discipline ce ţin de domeniul Geografiei turismului, Geografiei ramurilor economiei, statisticii, metodelor de cercetare în geografie etc. Catedra a fost completată cu cadre didactice tinere, foşti studenţi ai facultăţii de Geografie UST: Tudor Castraveţ, Iurie Bejan şi Elena Sochircă.
În perioada 2004-2011, funcţia de şef de catedră a fost deţinută de V. Mamot, lector superior (2005-2006); V. Botnaru, doctor, conferenţiar universitar (2006-2007); V. Maxim, doctor conferenţiar universitar (2007-2009); S. Roșcovan (2009-2011). În această perioadă catedra a fost completată cu tineri specialişti: Lucia Căpăţînă, Elena Jechiu, Vadim Cujbă, Victor Guşan, Elena Beregoi, care și-au continuat studiile la doctorat.
În perioada 2012-2018 funcția de șef de catedră a fost deținută de Petru Prunici, conferențiar universitar, doctor. În această perioadă se desfășoară activitatea didactică și de cercetare la nivelul standardelor învățământului superior din Republica Moldova. Cadrele didactice titulare ai catedrei au elaborat suporturi de curs, ghiduri metodice la discipline predate la catedră, lucrări didactice pentru studenți și cadrele didactice din învățământul general (curriculum la geografie, manuale școlare, auxiliare didactice). În acest sens, cadre didactice din catedră au participat la elaborarea manualelor și auxiliarelor de geografie pentru clasele de gimnaziu (Prunici P., Sochircă E., Mamot V.); atlase geografice şcolare (Mamot V.). Profesorii Catedrei participă în predarea cursurilor la Programele de Formare continuă și Recalificare a profesorilor de geografie din învăţământul general.
În scopul schimbului de bune practici educaționale și de cercetare, cadrele didactice beneficiază de stagii de formare profesională continua, mobilitate academică în diverse instituţii academice şi universităţi atât din ţară, cât şi de peste hotare: Universitatea Pedagogică din Krakow (Polonia) – Mamot Vitalie; Universitatea din Craiova (România) – Mamot Vitalie; Universitatea Akdeniz din Antalya (Turcia) – Sochircă Elena, Mamot Vitalie.
Totodată, se atestă implicarea cadrelor didactice în procesul de acreditare a specialităților de la ciclul I, licență, la domeniile de studii Științe ale Educației și Servicii publice. În această perioadă sunt acreditate toate specialitățile de la ciclul I.
Activitatea științifică a catedrei este axată pe evaluarea dezvoltării umane în Republica Moldova din perspectiva resurselor socio-umane, naturale şi turistice în contextul formării cadrelor/specialiștilor în domeniile generale de studii Știinţe ale educaţiei şi Serviciilor publice. Direcțiile de cercetare ale catedrei sunt focalizate pe:
- Evaluarea dezvoltării umane în Republica Moldova – abordare geografică și geoinformațională;
- Modificări și tendințe spațio-temporale ale componentelor de mediu din Republica Moldova sub impactul antropic;
- Turismul în Republica Moldova prin relația eficiență-rentabilitate-performanță;
- Educația prin Geografie – competențe pentru prezent și viitor.
În anul 2019 la Catedra Geografie Umană, Regională şi Turism au fost alipite unitățile de curs de la Catedra Științe sociale, iar catedra a fost completată cu încă doi titulari: Rodica Maistru, conferențiar universitar, doctor și Vasile Crețu, doctor. În ultimii cinci ani au fost susținute tezele de doctor în științe geonomice de către Vadim Cujbă (2015) și Silvia Suvac (2020) și în istorie – de către Vasile Crețu (2020). În anul 2021 au fost susținute două teze de doctor în științe geonomice – de către Vitalie Mamot și Lucia Căpățînă. În prezent, catedra include cadre didactice de înaltă calificare în domeniu, interesate să desfășoare activitatea didactică și de cercetare la un nivel eficient. În cadrul catedrei activează 11 cadre didactice, titulari de bază şi 4 cadre didactice angajate prin cumul. Cadrele didactice titulari ai catedrei sunt: Petru Prunici, doctor, conferenţiar universitar; Elena Sochircă, doctor, conferenţiar universitar; Elena Taban, doctor, conferenţiar universitar; Vadim Cujbă, doctor, lector universitar; Rodica Maistru, doctor, conferențiar universitar; Vasile Crețu, doctor, lector universitar; Vitalie Mamot, doctor, lector universitar; Afanasie Prepeliţă, asistent universitar; Silvia Suvac, doctor, asistent universitar; Lucia Căpăţînă, doctor, lector universitar; Elena Jechiu, asistent universitar. Funcţia de şef de catedră o deţine Elena Sochircă, doctor, conferenţiar universitar. În temei, în ultimele decenii şefii de catedră îşi remodelează permanent stilul de lucru, aşa cum o cere noul Cod al Educaţiei.
III. Membrii catedrei
Membrii catedrei de Geografie Umană, Regională şi Turism se bucura de prestigiu, atât în ţară, cât și în străinătate, lucru dedus din numeroasele invitaţii de participare la diferite congrese, conferinţe ştiinţifice, sesiuni si participări in diferite echipe mixte, pe diferite probleme de cercetare.
IV. Lista disciplinelor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Delectus doloremque quae quasi, sint illum numquam eum repudiandae iure quos voluptatibus distinctio consectetur similique soluta iusto accusantium, reiciendis recusandae nam veniam.
V. Laboratoare
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Delectus doloremque quae quasi, sint illum numquam eum repudiandae iure quos voluptatibus distinctio consectetur similique soluta iusto accusantium, reiciendis recusandae nam veniam.
Cadrele didactice sunt preocupate, pe de o parte, de unele probleme de învăţământ din treptele gimnazială și liceală (elaborarea curriculumului de liceu, a recomandărilor practice pentru aplicarea curriculumului, elaborarea manualelor şcolare etc.); pe de altă parte, dezvoltarea didacticii universitare este obiectivul-cheie al cadrelor didactice.
Cadrele didactice au de realizat următoarele obiective:
- pregătirea unor specialişti competenţi, capabili să se integreze cât mai repede pe piaţa muncii;
- cultivarea unor calităţi morale tinerilor universitari, ca: onoarea, onestitatea, simţul datoriei, înţelegerea reciprocă, toleranţa etc.;
- modernizarea în continuare a curricula universitară în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii;
- utilizarea în procesul didactic a tehnologiilor moderne;
- intensificarea dezvoltării relaţiilor cadru didactic–student în direcţia dezvoltării independenţei ultimilor.
Membrii catedrei de Geografie Umană, Regională şi Turism se bucura de prestigiu, atât în ţară, cât și în străinătate, lucru dedus din numeroasele invitaţii de participare la diferite congrese, conferinţe ştiinţifice, sesiuni si participări in diferite echipe mixte, pe diferite probleme de cercetare.
Catedra Geografie Umană, Regională și Turism este o subdiviziune de bază a Facultății de Geografie, care organizează și realizeză activități didactice, metodice și științifice în domeniul Științe ale educației, Științe ale Pământului și Servicii Publice.
În anul 2018 a fost inițiat programul comun de studii superioare cu diploma dublă la ciclul II, master Managementul strategic în turism – Turism și dezvoltare regională, Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, România.
În activitatea sa, Catedra Geografie Umană, Regională și Turism este axată pe următoarele obiective:
- generarea și transferul de cunoștinţe către societate prin cercetare știinţifică și educaţie;
- formarea iniţială și continuă la nivel superior a specialiștilor în domeniul Științe ale educației, Științe ale Pământului, Servicii publice capabili să satisfacă, prin inserţie profesională, nevoile de competenţe ale mediului socio-economic;
- dezvoltarea personală a studenților în spiritul creaţiei individuale și colective;
- promovarea imaginii pedagogului prin formarea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul Științe ale educației;
- contribuţia la progresul știinţelor fundamentale și aplicative prin cercetare știinţifică, inovare și transfer tehnologic;
- promovarea schimbului liber de opinii și a informației și experienței valorice;
- promovarea valorilor europene în domeniile știinţific, cultural și educaţional, prin cooperare academică internaţională.
Colectivul catedrei întrunește specialiști cu experiență didactică bogată, autori de monografii, manuale la geografie, atât pentru elevi, cât și pentru studenți, care reprezintă un aport considerabil în însușirea și aplicarea cunoștințelor în practică, atât la formarea inițială a cadrelor didactice, cât și la calificarea cadrelor didactice din învățământ.
În ultimul deceniu, cercetarea științifică la catedră este axată pe tema: Dezvoltarea umană în Republica Moldova din perspectiva resurselor socio-umane, naturale şi turistice în contextul formării specialiștilor în domeniile generale de studii Știinţe ale educaţiei şi Serviciilor publice. Cercetările științifice sunt efectuate în câteva direcții, care corespund subdiviziunilor catedrei, și anume:
- Geografie umană – ”Evaluarea dezvoltării umane în Republica Moldova – abordare geografică și geoinformațională” – Elena Sochircă, Vitalie Mamot, Vadim Cujbă, Silvia Suvac, Crețu Vasile, Maistru Rodica, Jechiu Elena.
- Geografie fizică regională – ”Modificări și tendințe spațio-temporale ale componentelor de mediu din Republica Moldova sub impactul antropic” – Prunici Petru, Prepelița Afanasie, Căpățînă Lucia
- Servicii hoteliere, turism și agrement – ”Turismul în Republica Moldova prin relația eficiență-rentabilitate-performanță” – Taban Elena, Căpățînă Lucia, Cujbă Vadim.
- Didactica Geografiei – ”Educația prin Geografie – competențe pentru prezent și viitor” – Sochircă Elena, Mamot Vitalie, Prunici Petru, Jechiu Elena.
Membrii catedrei desfășoară o activitate extrauniversitară, participând activ la un șir de activități la nivel național: desfășurarea Olimpiadei Naționale la Geografie (Elena Sochircă, Afanasie Prepeliță); a seminarelor științifico-metodice și atestarea republicană a cadrelor didactice la geografie (Elena Sochircă), la evaluarea și acreditarea programelor de studii universitare în calitate de membri ai comisiilor (Petru Prunici). Un loc aparte în activitatea catedrei îl ocupă formarea profesională continuă a profesorilor din gimnazii și licee în vederea aprofundării cunoștințelor didactice teoretice și a abilităților practice.