CATEDRA FIZICĂ TEORETICĂ ȘI EXPERIMENTALĂ
I. Informații generale
Catedra de Fizică a fost formată la 1 octombrie 1930, odată cu fondarea Universității și facultății de Fizică și matematică. Pe parcursul istoriei, denumirea catedrei a fost modificată: în 1960 a fost împărțită în două catedre: catedra fizică și bazele tehnicii de producție; catedra fizică și didactica fizicii. În anul 1974 – catedra de fizică generală; catedra fizică teoretică și catedra mijloace tehnice de instruire și tehnică de calcul. Aceste catedre au activat până în anul 1992 – perioada când Universitatea de Stat din Tiraspol a fost evacuată în Chișinău, iar fizicienii au fost uniți în cadrul a două catedre: catedra Fizică teoretică și experimentală și catedra Mijloace tehnice de instruire și metodica fizicii. Din anul 2000 fizicienii activează în componența unei catedre cu denumirea „Fizică teoretică și experimentală”.
Pe parcurs managementul catedrelor de profil fizic a fost realizat de Alexei Cotorobai, profesor universitar Miroslav Cozlovschi, conferențiar universitar Alexandru Frenc, conferențiar universitar Alexandru Popov, profesor universitar Ion Burdian, conferențiarii universitari: Leontie Grosul, Victoria Burciacova, Boris Corolevschi, Iacov Ghendler, Igor Postolachi, Grigore Stepanov, Stepan Bodrug, Nicolae Constantinov, Viorel Bocancea, profesor universitar Eugeniu Gheorghiță.
Pe parcurs au activat sau au susținut cursuri de specializare următoarele personalități notorii din țară, cum ar fi: academician Dumitru Ghițu – Doctor Honoris Cauza a Universității noastre; academician, președinte CNAA a Moldovei Valeriu Canțer – Doctor Honoris Cauza a Universității noastre; membru corespondent a AȘM Ion Geru; doctor habilitat, profesor universitar Miroslav Cozlovschi (primul doctor habilitat și profesor universitar în UST); doctor habilitat, profesor universitar Ion Burdian; doctor habilitat, profesor universitar Viorel Trofim; doctor habilitat, profesor universitar Valeriu Dorogan și alții. La fel, ne mândrim cu absolvenții noștri, care au atins clasamente superioare în știință și didactica contemporană, cum ar fi: membru corespondent al AȘM, doctor habilitat, profesor universitar Teodor Șișianu; doctor habilitat, profesor universitar Fiodor Munteanu; doctor habilitat, profesor universitar Mihail Caraman; doctor habilitat, profesor universitar Mihail Vladimir; doctor habilitat, profesor universitar Eugeniu Gheorghiță; doctori în științe fizico-matematice, conferențiari universitari: Igor Postolachi, Valentina Postolachi, Leonid Guțuleac, Pantelei Untila, Mihail Calalb, Liuba Țarălungă, Leonid Palachi, Tidel Șonțovoi, Radion Radu; Vladimir Brega, Pentru Donțoi, Vasile Cibotaru, Vasile Rotaru, Ion Stratan, Vitalie Chistol, Alexandru Macheicic, Ion Mironov, Ștefan Urîtu, Nicolae Scripnic, Petru Parasca, Vasile Moraru, Anatolie Blașcu, Dumitru Țîpișca, Valeriu Cioban, Veaceslav Pogorlețchi, Grigorie Stepanov, Ilie Melentiev, Fiodor Raileanu, Nicolae Constantinov, Viorel Bocancea și alții care păstrează cu sfințenie autoritatea Universității.
În fotografie prezentăm pe primul doctor habilitat, profesor universitar Miroslav Cozlovschi în laboratorul de cercetare cu primul microscop electronic instalat în Tiraspol. La acest microscop au realizat cercetări științifice colaboratorii catedrei și studenții.
În următoarea fotografie prezentăm pe doctor habilitat, profesor universitar Ion Burdian cu colaboratorii săi Ion Mironov și Grigorie Stepanov în laboratorul tiraspolean de cercetare a proprietăților fizice a semiconductorilor.
Aportul esențial în pregătirea cadrelor didactice ale catedrei și a bazei materiale a fost recunoscut prin decernarea titlului onorific doctor Honoris Cauza la personalități, fizicieni cunoscuți pe arealul științific internațional: academician, șef de laborator în Institutul Fizico-Tehnic „A. Ioffe”, Academia de Științe a Rusiei, Sankt-Petersburg Vladimir Ivanov-Omskii; academicianul Academiei de Științe a Moldovei Dumitru Ghițu, academician Valeriu Canțer; academicianul Academiei de Științe Pedagogice din Rusia V. Usova.
În următoarea poză sunt prezentați studenții grupei 508, absolvenții specialității „Fizică și chimie”, anul 1965. Toți au fost încadrați în câmpul muncii în sistemul educațional, și-au îndeplinit și îndeplinesc funcțiile în conformitate cu cerințele. Din această grupă 8 au grade și titluri științifice.
Urmează poza cu aceeași grupă după 20 ani de la absolvire.
În urma conflictului transnistrean catedra a fost lipsită de bază materială. Activând în Chișinău din 1992 am restabilit baza materială a catedrei. Actualmente baza materială a catedrei este concentrată în 8 laboratoare de studii și un laborator Interdepartamental de cercetare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi format în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei.
Colectivul de cercetare din cadrul catedrei a organizat un șir de manifestări științifice de rang unional, internațional și național, cum ar fi tradiționalul simpozion internațional „Fizica semimetalelor și semiconductoarelor cu banda energetică interzisă îngustă”,, în colaborare cu Universitatea din Riga s-a organizat seminarul internațional „Fizica materialelor compuse”; seminarul național „Fizica antimoniului de galiu”, diferite manifestări de rang internațional pe problemele didacticii fizicii, conferința internațională „Evrika” două ediții; simpozionul cu participare internațională „Materiale moi multifuncționale și studierea proprietăților fizice” și alte activități.
Activitatea didactică a catedrei este strâns legată și de activitatea de cercetare a colaboratorilor, precum și cu problema organizării și dirijării lucrului științific al studenților.
Studiile serioase în domeniul fizicii corpului solid la catedră s-au început din anii 1954-1955. Anume în această perioadă în Institutul Pedagogic de Stat „Taras Șevcenco” din Tiraspol au fost deschise două laboratoare: laboratorul „Procesele de cristalizare în corpurile solide” (conducător științific al acestui laborator a devenit tânărul fizician, doctor Miroslav Kozlovski, care pe parcurs a susținut cu succes teza de doctor habilitat în științe fizico-matematice, primul doctor habilitat în universitate, profesor universitar). Direcția științifică a acestui laborator a fost determinarea influenței câmpului electric asupra proceselor de cristalizare. Sub conducerea profesorului Miroslav Kozlovski au continuat activitatea științifică în direcția nominalizată dr., conferențiar universitar Ilie Melentiev, Grigore Coșcodan Ion Stratan, Dumitru Brodicico, Ștefan Bodrug, Victoria Burciacov, E. Novac etc.
Aproximativ în aceeași perioadă a fost creat și al doilea laborator „Fizica și chimia semiconductorilor” condus de dr. Ion Burdian, din 1974 doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar. Direcția științifică a acestui laborator a fost studierea spectrului energetic al purtătorilor de sarcină în semiconductorii compuși. La dezvoltarea și perfecționarea cercetărilor științifice în direcția nominalizată și-au adus aportul un grup destul de mare de fizicieni, care actualmente activează în diferite centre științifice și centre universitare din Moldova, definindu-și direcțiile științifice proprii recunoscute în țară și peste hotarele ei. Au studiat problemele legate de comportarea diferitor dopanți și migrarea lor în compușii cu proprietăți de semiconductori din familia AIIIBV sun conducerea profesorului universitar Ion Mironov, Chiril Arseni, Fiodor Șișianu.
Primii pași în cercetarea semiconductorilor în laboratoarele catedrei i-au făcut Dumitru Ghițu – doctor habilitat, profesor universitar, academician – fondatorul unei direcții științifice noi – spectrul energetic al semimetalelor în bază de bismut și semiconductorilor cu lărgimea benzii interzise înguste. Cu participarea nemijlocită a academicianului D. Ghițu a realizat investigații științifice originale Tudor Munteanu (absolvent al Universității) – doctor habilitat, profesor universitar. Această direcție științifică a fost pasionată și de alți colaboratori ai catedrei – dr., conferențiar universitar Boris Coorolevschi, dr., conferențiar universitar Alexandru Popov, dr., conferențiar universitar Visarion Bivol, regretatul dr. Alexandru Macheicic etc. O altă direcție în condițiile laboratorului catedrei a fost inițiată de absolventul facultății fizică și matematică a Institutului Pedagogic din Tiraspol – Tudor Șișianu – doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, șef de catedră la Universitatea Tehnică a Moldovei – ea a fost consacrată studierii influenței câmpului electric la procesele de difuzie în compușii AIIIBV, direcție exercitată și de regretatul dr. conferențiar universitar Chiril Arseni și Anatol Blașcu.
Un anumit aport la formarea concepției contemporane despre spectrul energetic al purtătorilor de sarcină în semiconductorii amorfi a adus absolventul facultății fizică și matematică a Universității noastre regretatul dr., conferențiar Grigore Stepanov. Tot în această perioadă, anii 1962-1968, s-au format ca teoreticieni ce au contribuit la formarea și dezvoltarea unei concepții teoretice în baza rezultatelor experimentale obținute în laborator regretații Iacob Rozneriță și Iacob Matrenițchii.
Direcția „Studierea antimoniului de galiu și a soluțiilor solide în baza lui” a fost continuată și îmbogățită cu rezultate remarcabile obținute de către dr., conferențiar Ion Mironov. Pentru prima dată dl Ion Mironov a studiat antimoniul de galiu dopat cu fier, nichel, a prezentat modelul structurii centrului fier și nichel în antimoniul de galiu, a confecționat un polarizator. Pentru prima dată în condițiile laboratorului s-au obținut aliajele sistemelor GaSb-CdTe (Alexandru Macheicic), GaSb-ZnTe (Boris Korolevski), GaSb-AlSb (Ion Burdian), InSb-GaSb (Ion Mironov), AlSb-HgTe (Eugen Gheorghiță), GaSb-HgTe (Vasile Ambros), Cd3P2 (Tudor Munteanu). O nouă direcție științifică în laboratorul catedrei a fost inițiată de Eugen Gheorghiță (absolvent al UST) – doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, academician al Academiei de Științe din New-York, academician al Academiei Internaționale a școlii superioare, șef de catedră. Ea a fost dedicată studierii proprietăților fizice ale materialelor din semiconductori cu banda energetică interzisă îngustă Hg1-xCdxTe, Hg1-x-yCdxZnyTe, GaSb‹Mn,Gd,Eu,Fe›.
În anii 1982 începe era studierii semiconductorilor semimagnetici, materiale cu un viitor promițător în special în spintronică. Igor Postolachi, dr., conferențiar universitar, (absolventul Universității 1977), a observat în premieră că intensitatea radiativă în spectrele de fotoluminescență a monocristalelor de p-Hg1-xMnxTe se amplifică aproape cu două ordine în câmp magnetic exterior. Pentru prima dată tehnologia peliculelor epitaxiale ale semimagneticilor Hg1-xMnxTe, Hg1-x-yCdxMnyTe a fost realizată de Pantelei Untilă – dr., conferențiar universitar (absolventul Universității-1974), a confecționat fotoreceptori în baza semimagneticilor cu parametri destul de favorabili.
Spectrul localizat al impurităților în diferite materiale AIIIBV și aliajelor Hg1-xMnx, Hg1-x-yCdxMnyTe, Hg1-x-yCdxZnyTe a fost studiat detailat de dr., conferențiar universitar Leonid Guțuleac (absolventul Universității-1987). Anumite rezultate în dezvoltarea cercetărilor științifice au obținut Veaceslav Pogorlețchi, Valeriu Cioban, Dumitru Țîpișca. Problemele tehnologiei dispozitivelor optoelectronice în baza combinațiilor AIIIBV au fost abordate de dr., conferențiar universitar Liuba Țarălungă. Un loc deosebit în dezvoltarea cercetărilor științifice în domeniul chimiei semiconductorilor ocupă lucrările dlui Tidel Șonțovoi – dr., conferențiar universitar (absolventul Universității).
În domeniul menționat se prelungesc cercetările științifice de colaboratorii catedrei. Cu succes în ultimii ani au fost susținute două teze de doctor în științe fizico-matematice: V. Pîntea (absolventa Universității noastre) și A. Mihălache (absolventul Universității -1995) sub conducerea profesorului universitar Eugeniu Gheorghiță. Cercetările științifice în laboratorul catedrei pe parcursul a multor ani au fost susținute de diferite laboratoare ale Institutului Fizico-Tehnic A. Ioffe AȘ Rusia, Sankt-Petersburg de profesorii Nina Goriunova, Dumitru Nasledov, Boris Kolomieț, Vladimir Ivanov-Omski, Veaceslav Safarov, Iurie Șmarțev, Vadim Masterov, Iuliu Uhanov, etc. în colaborare cu Institutul de Fizică Aplicată AȘM (Dumitru Ghițu, Tudor Munteanu, Sergiu Rădăuțan), cu Universitatea din Cernăuți (dr., profesor universitar Nicolae Gavaleșco, dr., profesor universitar Stepan Parancici), cu Universitatea „A.I.Cuza” Iași, România (dr., profesor universitar Gheorghe Russu), Universitatea Cluj-Napoca (dr., profesor universitar Emil Burzo), Universitatea de Stat din Moldova (dr., profesor universitar Mihail Caraman), Universitatea de Nord, Baia Mare, România, (dr., profesor universitar Radu Todoran), Institutul Pedagogic de Stat din Sankt-Petersburg (dr., profesor universitar Gheorghe Ivanov) și alte centre științifice din lume.
Sunt menționate în literatura de specialitate și rezultate științifice valoroase obținute în domeniul astronomiei teoretice și experimentale, direcție științifică dezvoltată de dr., conferențiar universitar Miron Polanuer, dr., conferențiar universitar Veaceslav Șolohov, precum și de dr., conferențiar universitar Luca Bragari. O planetă mică descoperită poarte numele lui L. Bragari (Bragaria) (absolventul facultății).
Cu problemele fizicii teoretice în diferite perioade s-au ocupat: dr., conferențiar universitar Alexandru Frenk, dr., conferențiar universitar Leontie Grosul, dr., conferențiar universitar Oscar Diminștein, lectorii superior Iacov Rozneriță, Iacov Matrenițchi. Rezultate actuale în domeniul fizicii teoretice sunt prezentate în lucrările dr., conferențiar universitar Mihail Cernei, dr., conferențiar universitar Mihail Calalb, activ s-a încadrat în cercetările fizicii teoretice și absolventa Universității, magistru în fizică Felicia Ermalai.
Rezultatele științifice de performanță în domeniul didacticii universitare pe parcurs au obținut Boris Korolevski, Visarion Bivol, Pantelei Untila, Igor Postolachi, Eugeniu Gheorghiță, Mihail Cernei, Mihail Calalb, Liuba Țarălungă, Leonid Guțuleac, A. Frenk etc.
Au prezentat Moldova peste hotarele ei ca profesori de fizică în școlile superioare din Algeria, Burundi dr., conferențiar universitar Boris Korolevski, dr., conferențiar universitar Visarion Bivol, dr., conferențiari universitari Ion Stratan, Alexandru Popov, Ștefan Bodrug.
Ținem să menționăm, că un ajuns al catedrelor de fizică în componența facultății de fizică și matematică, și activitatea a două birouri de construcție a studenților BCS-1 și BCS-2 în care au trecut o practică solidă de activitate câteva generații de studenți. Conducătorii acestor birouri au fost în componența Institutului Pedagogic de Stat „T. G. Șevcenco” din Tiraspol conferențiarii universitari Piotr Romanico și Feodosii Mașnîi. În cadrul acestor birouri studențești s-au creat sisteme automate tehnice de instruire instalate aproximativ în toate școlile din Republica Moldova, s-au alcătuit și multiplicat și slaiduri prezentări pentru tot cursul de fizică preuniversitar necesare modernizării sistemului de predare-învățare a fizicii.
Printre cei care au trecut această școală destul de competitive evidențiem: dr., conferențiari universitari Igor Postolachi, Pantelei Untila, Ștefan Urîtu și mulți alți profesori din sistemul preuniversitar.
În ultimii 5 ani următorii absolvenți ai catedrei au susținut gradul didactic superior: Vasile Spînu, Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”, Strășeni; Maria Duca, Colegiul Feroviar-Bancar, Chișinău; Dumitrașcu Zinaida, Liceul Teoretic, Criuleni; Macaria Elena, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Cantemir; Iovcev Ion, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Tiraspol; Igor Postolachi, gimnaziul nr.99, Trușeni, Musteață Silvia, Liceul Teoretic Chișinău, Valentina Postolachi, liceul Teoretic European și mulți alții.
În anul 1995 dl Eugen Gheorghiță a fost ales academician al Academiei de Științe din New-York. În anul 2013 a fost ales academician al Academiei Internaționale a Școlii superioare.
Colectivul catedrei pe parcursul ultimilor ani și în toată perioada de activitate realizează și a realizat și un vast program de cercetări științifice în cadrul diferitor proiecte naționale și internaționale câștigate prin concurs, proiecte în care sunt incluși studenții, masteranzii și doctoranzii. Ca exemplu, în perioada 2015-2019, în bază de concurs, sau realizat cercetări științifice în cadrul a două proiecte instituționale cu finanțare din buget cu o sumă de aproximativ 500 mii lei anual și anume proiectul „Cercetarea modificării spectrului energetic al purtătorilor de sarcină în antimoniul de galiu sub influența dopanților din grupele elementelor de tranziție și pământuri rare și a interacțiunii donor-acceptor”, director de proiect – doctor, conferențiar universitar Igor Postolachi; proiectul „Studiul strategiilor didactice de aplicare a metodei investigărilor științifice în medii virtuale de învățare activă”, directorul acestui proiect este doctor, conferențiar universitar Mihail Calalb. În perioada 2018 – 2020 MIDAS – Control of Team of Mini-UAVs to Support Counter-Terrorism Missions, proiect finanțat de NATO Science for Peace and Security Division, directorul acestui proiect este doctor, conferențiar universitar Mihail Calalb.
Pe parcursul activității cadrele didactice ale catedrei au publicat peste 2000 de lucrări științifice și științifico-didactice implementate în procesul de instruire și în cercetare.
Rezultatele principale ale cercetărilor științifice au fost publicate: Nanostructures and Thin Films for Multifunctional Applications. Technology, Properties and Devices. Eds. Springer International Publishing Switzerland; Solid State Comunication, Semiconductors, Columbia International Publishing. Journal of Luminescence and Applications, American Institute of Physics; Moldavian Journal of the Physical Sciences; «Физика и техника полупроводников»; Неорганические материалы, Columbia International Publishing. Journal of Luminescence and Applications; materialele diferitor conferințe naționale și internaționale și multe altele.
III. Membrii catedrei
IV. Lista disciplinelor
Licenţă
- Mecanica şi acustica
- Optica clasică
- Practicumul de laborator la fizică
- Fizica moleculară
- Optica cuantică
- Astronomia
- Electrodinamica
- Simularea experimentului fizic la PC
- Metodele fizicii matematice
- Teoria elecronică a substanţei
- Termodinamica şi fizica statistică
- Efecte de transport
- Fizica nucleului şi a particulelor elementare
- Fizica sistemelor cu dimensiuni reduse
- Bazele fizicii generale
- Protecţia civilă
- Introducere în microelectronica
- Istoria fizicii
Master
- Fizica moderna 1
- Fizica moderna 2
- Fizica modernă 3
- Fizica corpului solid
- Circuite electrice
- Efecte optice şi fotoelectrice în fizica contemporană
- capitole suplimentare din fizica stării condensate
- Efecte cinetice in fizica starii condesate
- Probleme actuale ale fizicii moderne
- Arhitectura fizica a calculatorului
- MNRPF
- Protectia mediului
- Istoria, metodologia special
- Microelectronica
- Simularea experimentului fizic
- mecanisme de imprastiere
V. Laboratoare
- Laboratorul de mecanică
- Laboratorul de fizică moleculară şi termodinamică
- Laboratorul de electromagnetism
- Laboratorul de optică, optică cuantică
- Laboratorului Interdepartamental „Fizica stării condensate”
- Laboratorul de radioelectronică
- Laboratorul de astronomie
VI. Activitatea didactică
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Delectus doloremque quae quasi, sint illum numquam eum repudiandae iure quos voluptatibus distinctio consectetur similique soluta iusto accusantium, reiciendis recusandae nam veniam.