Comunicat Workshop “SIG în instruirea și cercetarea geogrfică” 19 mai, 2022

Comunicat
Workshop “SIG în instruirea și cercetarea geogrfică”
19 mai, 2022

În data de 19 mai, 2022 s-a desfășurat Atelierul de lucru/Workshop privind cooperarea dintre mediul academic și mediul de afaceri cu tematica utilizării Sistemelor Informaționale Geografice (SIG) în procesul de instruire și cercetare în Geografie și nu doar. Este al doilea eveniment de acest gen (primul a fost organizat în data de 3 iunie 2021), în scopul fortificării capacității de cooperare dintre mediul academic. Evenimentul a fost organizat de către Facultatea de Geografie, UST în parteneriat cu Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM. Atelierul de lucru a fost organizat cu suportul Proiectului GEOBIZ – „Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics”/ „Învățarea bazată pe probleme, ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică”/ 610225-EPP-1-2019-1-HR-EPPKA2-CBHE-JP – proiect finanțat din Programul ERASMUS+ a UE, Acțiunea cheie 2 – Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior.

În cadrul Atelierului de lucru au participat și colegii de la Facultatea de Geodezie, Universitatea din Zagreb, Croația – coordonatorul proiectului GEOBIZ Prof. Dr. Željko Bačić și Conf. Univ., Dr. Vesna Posloncec-Petric, care în perioada 19-21 mai 2022 s-au aflat într – o vizită de studiu la Chișinău pe tematica Proiectului.

Un obiectiv al atelierului de lucru a fost și de a aduce la cunoștință studenților din cadrul ambelor universități UST și UTM, despre oportunitățile oferite de instrumentarul SIG în procesul de învățare și cercetare prin prezentarea diverselor soluții OpenSource, platforme web, aplicația GIS for All etc.

La eveniment au participat 72 de participanți. Mulțumiri reprezentanților mediului de afaceri, reprezentanți cu care Universitatea de Stat Tiraspol (prin Facultatea de Geografie/ Laboratorul Sisteme Informaționale Geografice) a semnat și Acorduri de colaborare strategice în domeniul geoinformaticii – Terra Concept SRL, Cart Engineering SRL, Lightcyphers SRL. La eveniment au participat și masteranzii de la Programul de master Geoinformatică care, deopotrivă sunt și angajați în diverse instituții de stat și private, precum ar fi Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Institutul de Ecologie și Geografie, Agenția Apele Moldovei etc.