Academicianul Boris MATIENCO – primul șef al Catedrei de Botanică (1955-1959) din cadrul Facultății Biologie și chimie
Născut la 3 august 1929 în c. Cușmirca, raionul Orhei. Savant în domeniul anatomiei și citologiei vegetale. Doctor habilitat în biologie (1967). Profesor universitar (1971). Membru corespondent (1981) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992).
Academicianul Boris MATIENCO a fost primul șef al Catedrei de Botanică (1955-1959) din cadrul Facultății Biologie și chimie a Universității de Stat din Tiraspol. Ulterior, se consacră activității de cercetare. Din anul 1959 și până în anul 2004 activează în calitate de Șef de laborator la Grădina Botanică (Institut), Institutul de Genetică, Institutul de Fiziologie a Plantelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Fondatorul Școlii științifice în domeniul Anatomiei și Citologiei vegetale din Republica Moldova.
A propus şi a dezvoltat ipoteze, concepte, recomandări metodice şi tehnologice privind biologia structurală, ca principii ale carpologiei teoretice şi aplicate, precum şi generalizări şi iniţiative în organizarea şi predarea ştiinţelor biologice (botanicii). A elaborat și a publicat primul Manual de Morfologie a plantelor în limba română (cu caractere chirilice). Autor al unor Monografii unicale în literatura de specialitate: „Ultrastructura plantelor”, „Ultrastructura carotenoidoplastelor”, „Principiile transformărilor structurale la plante”, „Structura şi funcţionalitatea fructelor”, „Structura fructelor gigantice” ş.a., precum şi recomandările privind sistemul unic „cultivare-păstrare” care reprezintă repere teoretice şi practice în Botanică, Legumicultură şi Pomicultură.
Rezultatele ştiinţifice au fost reflectate în cele peste 400 publicaţii, inclusiv a 18 cărţi, monografii, manuale universitare. A educat şi a pregătit multe generaţii de specialişti în biologie, a pregătit mulți doctori şi doctori habilitaţi în ştiinţe (22 persoane). Din 1983 – preşedinte al Consiliului problemei tehnico-ştiinţifice “Fructele şi păstrarea lor” din republică, în colaborare cu omologii săi din Ucraina şi Belarusi. Fondator şi conducător al Secţiei Republicane de Microscopie Electronică, al cabinetului de microscopie electronica. Membru al Federaţiei Europene de Microscopie Electronică (1994). Iniţiator şi promotor a 6 ediţii ale Conferinţei Republicane de Microscopie Electronică, a șase ediţii ale Simpozionului unional de Ultrastructură a plantelor, o ediţie a Conferinţei unionale de Carpologie teoritică şi aplicată. Autorul strategiei dezvoltării fructelor, structurii, ultrastructurii evoluției lor și a carpoculturii in vitro ca direcție nouă în biotehnologia vegetală. Inițiatorul și promotorul metodelor moderne de microscopie elecrtonică în Moldova. Fondatorul Complexului experimental Carpotron-1.
Participant activ la congrese, conferinţe şi simpozioane internaţionale (Praga, Toronto, Seattle, Budapesta, Granada, Paris, Dublin, Ankara, Singapore, Cancun-Mexic, Moscova, Sankt-Petersburg, Bucureşti etc.), la care a propus şi a discutat ipotezele şi concepţiile cercetării. Pentru merite deosebite a fost decorat cu un șir de distincții, printre care Ordinul ,,Gloria muncii”, Medalia ,,Dimitrie Cantemir”. Om Emerit în Știință, Eminent al Învăţământului Public, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, laureat al Premiul Prezidiului A.Ş.M., membru asociat al IFSEM (Paris, Franţa), membru de onoare al Senatului Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, România.
Academicianul Boris MATIENCO, graţie operelor sale ştiinţifice profunde şi originale, este considerat de comunitatea ştiinţifică drept unul dintre cei mai distinşi teoreticieni în domeniul biologiei contemporane.