IN MEMORIAM: DISTINSUL ACADEMICIAN RADU MIRON

La 10 martie 2022 s-a stins din viață unul dintre cei mai renumiți matematicieni români, academicianul Radu Miron, Președinte al Societății Balcanice de Geometrie, membru titular al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol.

Radu Miron s-a născut la 3 octombrie 1927 în comuna Codăști, județul Vaslui (România).

A absolvit facultatea de Matematică și Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În 1957, sub îndrumarea academicianului Mendel Haimovici, și-a susținut teza cu titlul „Geometrizarea sistemelor mecanice neolonome”, devenind doctor în matematică. În anul 1973 a primit titlul de doctor docent.

În 1963 a fost numit conferențiar, iar în 1969 – profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În aceeași perioadă a activat ca cercetător principal, apoi în calitate de șef de sector la Institutul de Matematică al Academiei Române (filiala Iași).

A fost șef de sector la Institutul de Matematică (din 1963), decan al Facultății de Matematică şi Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1972 – 1976), șef al Catedrei de Geometrie (1976 – 1998). Din anul 1998 a activat și în calitate de profesor universitar al Universității „Petre Andrei” din Iași.  A fost visiting profesor la diverse universități prestigioase din Germania, Japonia, Grecia, Egipt,  SUA, Rusia, Italia, Canada etc.

A fost membru al colegiilor de redacție a numeroase reviste științifice de matematică, printre care „Tensor” (Japonia), „Algebras, Groups and Geometries” (SUA), „Journal of the Egyptian Mathematical Society” (Egipt), „Progress in Mathematics” (India).Este fondatorul Seminarului Național de Spații „Finsler și Spații Lagrange”.

În anul 1995 a devenit membru fondator și președinte al Societății Balcanice de Geometrie.

Matematicianul Radu Miron a avut o activitate științifică prodigioasă focusată pe cinci direcții principale ale matematicii: geometria diferențială, fundamentele geometriei, topologia algebrică, mecanica teoretică și aplicații ale geometriilor Lagrange și Hamilton în fizica teoretică.  În anul 1975 a descoperit geometriile Lagrangiene, iar în 1987 – geometriile Hamiltoniene. A elaborat metode noi de investigare a fibratelor vectoriale pe care le-a aplicat în studiul modelelor geometrice din fizica teoretică. O consecință a acestui imens efort științific a fost introducerea unor domenii de cert interes teoretic și aplicativ: geometriile Lagrange de ordin superior și cele Hamilton de ordin superior, spațiile Finsler de ordin superior.

Noțiunea „conexiune neliniară”, introdusă în premieră în aceste geometrii, i-a permis rezolvarea unei probleme celebre, formulată acum peste 100 de ani de Bianchi privind prelungirea de ordinul k >1 a structurilor Riemanniene. Acestea au făcut obiectul a opt monografii publicate în SUA, Singapore, Olanda și Canada.

De numele academicianului Radu Miron sunt legate numeroase noțiuni și rezultate matematice: „spații Miron”, „conexiuni Miron”,  „reper Miron”, „ecuații fundamentale ale reperelor Miron”.

A  publicat peste 200 de lucrări științifice, 20 de monografii fiind publicate la edituri prestigioase din România sau din străinătate. A pregătit pete 30 de doctori în științe fizico-matematice, dintre care 12 cetățeni ai altor țări. Este Doctor Honoris Causa al universităților: „Ovidius” Constanța, din Craiova, Bacău, Galați, Oradea etc.

Matematicianul Radu Miron a participat cu rapoarte la sute de foruri științifice internaționale, inclusiv  la congresele internaționale de matematică de la Nisa (1970), Varșovia (1981) și Kyoto (1990). A făcut parte din grupul de organizatori al celui de-al V-lea Congres Național al matematicienilor romani (2003).

 

A fost distins de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior cu Premiul „Opera Omnia” (2004).

Academicianul Radu Miron a fost un prieten prețios al matematicienilor din Republica Moldova. De mai multe ori cu amabilitate a susținut lecții publice pentru masteranzii, doctoranzii și cercetătorii din țara noastră. Pentru contribuțiile sale academicianul Radu Miron în 2001 devine membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol.

Un capitol frumos al bibliografiei academicianului Radu Miron este colaborarea și prietenia de peste 30 de ani cu academicianul Mitrofan Cioban, președinte al Societății de Matematică din Republica Moldova.

Grație acestei prietenii, facultatea Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale a Universității de Stat din Tiraspol a avut norocul să-l asculte pe academicianul Radu Miron în calitate de profesor invitat de mai multe ori, inclusiv în cadrul seminarului științific „Structuri topologo-geometrice şi algebrice”.

 

Facultatea Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale,  Universitatea de Stat din Tiraspol exprimă sincere condoleanțe și întreaga compasiune familiei, colegilor, rudelor și apropiaților distinsului academician Radu Miron.

Vom păstra pentru totdeauna amintirea vie despre academicianul Radu Miron.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Notă. O parte a informației a fost prelucrată din sursele:

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Miron
  2. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-murit-unul-dintre-cei-mai-mari-matematicieni-ieseni-acad-radu-miron–317270.html
  3. https://ust.upsc.md/doctori-honoris-causa
  4. https://acad.ro/commem/docImg2022/n0310-Acad-RaduMiron.pdf