COMUNICAT DE PRESĂ. A doua Conferința Științifică Internațională „Abordări inter/transdisciplinare în predarea științelor reale, (concept STEAM)”
Universitatea de Stat din Tiraspol/Universitatea Pedogogică de Stat ”Ion Creangă” și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” a organizat a doua Ediție a Conferinței Internaționale „Abordări inter/transdisciplinare în predarea științelor reale, (concept STEAM)”.
În perioada 28-29 octombrie, 2022 facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Internaționale (FMTI) (înființată la 1 octombrie 1930 în cadrul Universității de Stat Tiraspol) a găzduit conferința internațională „Abordări inter/transdisciplinare în predarea științelor reale, (concept STEAM)”.
Interesul didactic și științific pentru conferința respectivă a depășit cu mult cadrul și contextul științific național. Pentru a participa la lucrările evenimentului respectiv s-au înregistrat circa 200 reprezentanți ai mediului academic, preuniversitar și universitar din Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Germania, Spania, Polonia.
La deschiderea conferinței cu un cuvânt de salut au venit: Valentina Chicu, consilier al Președintelui RM în domeniul educației și cercetării; Eduard Coropceanu, dr., prof. universitar, rector Universitatea de Stat din Tiraspol (UST); Alexandra Bărbăneagră, dr., prof. universitar, rector Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” (USPC); Anatol Gremalschi, dr. habilitat, prof. universitar, dr. Honoris Cauza UST/USPC; Andrei Braicov, dr., conf. universitar, decan facultatea FMTI, UST/USPC. Toți vorbitorii au menționat importanța conferinței internaționale pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului educațional din Republica Moldova, accentuând interesul special din partea profesorilor, cercetătorilor, cadrelor didactice care tind să cultive elevilor/studenților interesul pentru științele reale și pentru o carieră STEAM.
În cadrul sesiunilor plenare au luat cuvântul cunoscuți cercetători și profesori de la prestigioase centre universitare din Europa. Astfel, au fost prezentate rapoarte științifice de excepție, de către: Ysette Weiss, dr., profesor, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania; Krasimir Manev, dr., profesor, New Bulgarian University, Sofia, Bulgaria; Andrei Davidenco, dr. habilitat, prof. universitar la Institutul Regional Pedagogic din Cernigov și Universitatea Națională ”Taras Shevchenco” din Kiev, Ucraina; Pavel Strus, dr., profesor, Universitatea Pedagogică din Cracovia, Polonia; Biserka Yovcheva, dr., conf. universitar, Universitatea Konstantin Preslavsky din Shumen, Bulgaria; Alberdi Celaya Elisabete, dr., profesor, Universitatea din Țara Bascilor UPV/EHU; Ion Achiri, dr., conf. universitar, Institutul de Științe a Educației; Andrei Braicov, dr., conf. universitar, decan facultatea FMTI, UST/USPC și Angela Globa dr., conf. universitar, prorector, UST/USPC.
În cadrul Conferinței, timp de două zile, au funcționat 4 secții:
- Abordări inter/transdisciplinare în studierea matematicii (concept STEAM); Moderator
- Afanas, dr. conferențiar;
- Studierea informaticii și tehnologiilor informaționale din perspectiva STEAM; Moderator Maria Pavel, dr. conferențiar;
- Implementarea inter/transdisplinaritații în procesul de predare-învățare a fizicii și științelor tehnice (concept STEAM); Moderator Igor Postolachi, dr. conferențiar;
- Integrarea STEAM în procesul de studiere a biologiei, chimiei și geografiei; Moderator L. Căpățână, dr. conferențiar și D. Plăcintă, drd, profesor grad superior.
”În cadrul celei de-a II ediții a Conferinței Internaționale au fost prezentate rapoarte științifice care au trezit un interes sporit referitor la aplicarea practică a conceptului STEAM. Au fost argumentate și demonstrate noi abordări metodice și produse didactice care ar putea să contribuie la creșterea interesului elevilor și studenților privind studierea științelor reale. Sperăm mult că conferința respectivă va deveni una tradițională în spațiu nostru educațional și va genera soluții practice privind dezvoltarea și implementarea metodologiei studierii științelor reale. Organizatorii conferinței vor să creadă că edițiile care vor urma vor asigura un climat favorabil și un spațiu de dialog atractiv în care savanții atât din țară cât și de peste hotare își vor împărtăși realizările obținute,” a declarat Liubomir Chiriac, dr. habilitat, profesor universitar, președintele Comitetului Științific.
Alberdi Celaya Elisabete, dr., profesor, Universitatea din Țara Bascilor UPV/EHU, Spania, a menționat: ”Felicit organizatorii Conferinței STEAM desfășurată în cadrul facultății FMTI, pe care am vizitat-o astă vara, grație conferinței CAIM 2022. Conceptul STEAM devine tot mai popular în spațiile educaționale și devine tot mai atractiv pentru tineri. Mă bucur că mi-am adus contribuția la desfășurarea conferinței respective.”
”Urmând tradiția din anul 2021 și în acest an conferința respectivă a fost organizată impecabil și-a devenit un eveniment științific important care a întrunit participanți din diverse țări din cele mai prestigioase centre universitare europene, a facilitat enorm schimbul viu de idei, opinii, viziuni și realizări. Totodată desfășurarea conferinței a demonstrat forța și capacitatea Universității de Stat din Tiraspol/ Universității Pedogogice de Stat ”Ion Creangă” de ași asuma responsabilitatea pentru organizarea unor astfel de evenimente internaționale”, a subliniat A. Davidenco, dr. habilitat, prof. universitar la Institutul Regional Pedagogic din Cernigov și Universitatea Națională ”Taras Shevchenco” din Kiev, Ucraina.
Volumul de lucrării științifico-metodice prezentate și cadrul conferinței și acceptate spre publicare va fi plasat pe site-ul www.ust.md.
Facultatea de Fizică, Matematică și Tehnologii Internaționale a fost constituită în anul 1930, în cadrul Universității de Stat din Tiraspol, și este prima facultate din sistemul de învățământ superior din țară. În urma războiului transnistrean din 1992 a fost izgonită de forțele separatiste din orașul Tiraspol și evacuată în Chișinău, unde continue să activeze până în prezent.
Conferința științifică internațională este organizat în cadrul proiectului de cercetări științifice „Metodologia implementării TIC în procesul de studiere a științelor reale în sistemul de educație din Republica Moldova din perspectiva inter/transdisciplinarității (concept STEAM)”, inclus în „Program de stat” (2020-2023), Prioritatea IV: Provocări societale, cifrul 20.80009.0807.20, cu suportul financiar oferit de Agenția Națională pentru Dezvoltare și Cercetare.
Biroul de Presă a
Facultății Fizică Matematică și Tehnologii Informaționale